Kan man låna pengar utan UC?

UC

Begreppet lån utan UC är vanligt förekommande i lånebranschen. Vad innebär det? För det första ska vi reda ut ett vanligt missförstånd.

Att inte ta en UC vid låneansökan innebär inte att en kreditupplysning görs.

En kreditupplysning på dig görs alltid oavsett vilket lån du ansöker om. Alla kreditgivare gör alltid en kreditkontroll på dig som privatperson eller på juridisk person.

Vad är UC?

UC är en förkortning av upplysningscentralen som är det största kreditinformatören i Sverige. Upplysningscentralen ägs av de sex största bankerna sett till omsättning. De ägande bankerna är: SEB, Nordea, Swedbank, Danske Bank, Länsförsäkringar samt Handelsbanken.

UC är dock inte det enda kreditupplysningsföretaget på den svenska marknaden. De två största inom lånesegmentet är Bisnode och Creditsafe samt Soliditet. Vad man menar med begreppet lån utan UC är alltså att kreditupplysningen görs av en annan aktör än Upplysningscentralen.

Fördelar med lån utan UC?

Vilka är då fördelarna med att ta ett lån utan UC upplysning? Om kreditförfrågan sköts av UC kommer alla medverkande banker att se att en kreditkontroll är registrerad på dig.

Varför är det inte bra? Av den enkla anledningen att för varje upplysning som tas på dig så kommer kan det bli negativt för dig. Ju fler kreditkontroller som beställts i ditt namn desto sämre. De UC anslutna bankerna kan se negativt på din möjlighet att beviljas kredit om det ligger många förfrågningar på dig.

Om du istället bestämmer dig för att ansöka om ett lån hos en kreditgivare som ej använder Upplysningscentralen kommer den kreditförfrågan som görs ej att synas för några andra kreditgivare. Man kan enkelt säga att upplysningen då blir anonym.

Vilka krediter kan man låna utan UC?

Enbart inom snabblån och SMS-lån kommer du att hitta kreditgivare som använder kreditinformatörer som inte är anslutna till UC. Ett snabblån ligger normalt på maximalt 50 000 kronor och belopp över det räknas som privatlån.

Det finns nu i april 2016 inte någon kreditgivare som ger ut privatlån som inte använder UC. Du kan alltså endast låna pengar utan UC med snabba mindre lån.

När ska man ta ett lån utan UC?

Om du sedan tidigare har många förfrågningar via Upplysningscentralen och dessutom fått avslag på din ansökan. Har du dessutom existerande lån och krediter som ligger hos kreditgivare som är anslutna till UC rekommenderas att du väljer en leverantör som använder en icke UC ansluten kreditgivare.