5 måsten för dig som turist i Sydamerika

turista i sydamerika

Sydamerika är världens fjärde största kontinent som består av 12 självständiga stater. Att resa till Sydamerika är en upplevelse som stannar kvar i resten av livet. Det finns otroligt mycket att titta på och uppleva i de 12 olika länderna. Här ger vi våra tips till fem måsten i Sydamerika, men utöver dessa fem finns det mängder med andra sevärda platser.

Rio de Janeiro med Copacabana

Rio de Janeiro är en stad som ligger vid Brasiliens sydöstra kust. Många anser att Rio är en av världens vackraste städer där höga berg inlindade i regnskog kastar sig rakt ner i vattnet. Annars är staden mest känd för sin karneval som årligen går av stapeln i februari. Copacabana är en av de mest kända stadsdelarna i Rio. På Copacabanas strand hålls årligen det spektakulära nyårspartyt, Reveillon, där mer än två miljoner människor samlas för att titta på fyrverkerierna. Strax utanför Rio ligger Sockertoppen, Pão de Açúcar, en berömd klippa som reser sig upp ur havet. Toppen nås genom en linbana som erbjuder en strålande utsikt över Rio de Janeiro.

Iguazúfallen i Iguazúfloden

Iguazúfallen i Iguazúfloden mellan Brasilien och Argentina. De består av 160 till 260 stycken vattenfall av olika storlek. Det högsta fallet är det hästskoformade Djävulsgapet med en fallhöjd på mäktiga 80 meter. Fallen skapar ett fint permanent dis där solstrålar bildar fantastiska regnbågar. Fallen kan ses dels från Iguaçu nationalpark i Brasilien och dels från Iguazú nationalpark i Argentina. Iguazúfallen har funnits med i många filmer, exempelvis Mission Impossible 2,  Bond-filmen Moonraker och The Bourne Identity.

Incaleden

Att vandra längs de berömda vandringslederna i bergskedjan Anderna är jobbigt, men en fantastisk upplevelse. Den mest kända leden är stigen som byggdes för att nå till Machu Picchu, den glömda staden. Man börjar vandringen i Cusco och under vandringen får man ta del av naturscener, unikt djur- och växtliv, häftiga berg, Inkaruiner, subtropisk vegetation och hisnande vyer.

Nascalinjerna

En serie med geoglyfer, stora figurer, i Nascaöknen. Öknen är mer än 80 kilometer lång och ligger mellan städerna Nasca och Palpa i Peru. Nascalinjerna är flera tusen år gamla och blev 1994 klassade som ett världsarv. Troligen har de gjorts för att blidka gudarna, kanske regngudarna. Bäst ses figurerna förstås från ovan.

Saltöknen i Uyuni

När du besöker Saltöknen, Salar de Uyuni, i sydvästra Bolivia bör du ta med varma kläder och solglasögon. Saltöknen i Uyuni är världens största saltöken med sina 10 000 kvadratkilometer. Från början var öknen en del av en stor sjö, men sedan höjde sig området och torkade ut till följd av jordbävningar och skalv. Att besöka saltöknen är en storslagen naturupplevelse eftersom det vita saltet täcker landskapet kilometer efter kilometer. Vattnet som täcker saltet speglar det karga landskapet. Man kan se rosa flamingos och lamadjur. Naturupplevelserna är fantastiska med klara sjöar och snötäckta berg. Det finns varma källor där man kan ta ett bad medan man beundrar naturen. Mitt i saltöknen finns salthotell där väggar, tak, stolar, sängar, ja nästan allt är tillverkat av salt. I det karga landskapet finns också Isla Incahuasi, en ö täckt av gigantiska kaktusar och Laguna Verde, en vacker sjö som färgas grön av de mineraler som förekommer i vattnet (arsenik, magnesium, bly och kalciumkarbonat). Sjön kan få olika nyanser av grönt, beroende på hur mycket vinden piskar upp mineralerna till ytan.